Pälsbyte
Så har då tiden kommit för valpen att bli vuxen och få den riktiga pälsen. Detta kan för vissa hundägare vara en påfrestande tid, då hunden tovar fortare än husse och matte hinner tova ur. Visst man kan ta den enkla vägen och klippa ner hunden riktigt kort. Pälsen kommer tillbaka även om det tar ett år. Men om man vill slippa att klippa hunden så är det ett, i vissa fall, drygt arbete att hinna hålla efter hunden.

Schema
Det första man måste tänka på är att skaffa sig ett arbetsschema, så att man vet att när man är färdig är hela hunden tovfri. Detta kräver systematik och erfarenhet. Systemet finns nog i nästan lika många varianter som det finns pälshundsägare.
Sitt gärna på golvet och lägg hunden med ryggen framför dig. Om hunden är tränad kan du ha den på ett bord, om det känns bättre för din rygg. Lägg hundens ben bort från dig för att förhindra att hunden försöker att sparka sig fri.
Borstningen
Lyft upp frambenen mot dig och börja borsta buken. Borstningen sker i hårets växtriktning. Bena upp pälsen och borsta en del i taget. Innan du går vidare går du igenom varje del med den grova (och ibland den fina) kammen.
Om du har en lockig Portis kan du med fördel använda karda. Kardan kan användas på bägge pälsvarianterna om den används med stor försiktighet och endast för att få tag i det lösa tunna håret som gärna vill stanna kvar och bilda nya tovor. Tänk på att kardans taggar kan riva din hund om du borstar för hårt mot huden.
Benen
När undersidan av bröstkorgen är färdig tar du sig an frambenet. Du börjar med att borsta allt hår mothårs dvs. upp mot ryggen. Därefter pillrar du omkring mellan tårna och mellan trampdynorna med den fina kammen. Därefter borstar du ner (mot tårna) lite hår i taget och går igenom med kam. Extra noggrannhet brukar behövas vid armhålan och armbågens bak- och framsida.
Kroppen
När frambenet är färdigt försöker du få en något så när rak linje som följer hundens kropp längst efter från skuldra och bakåt, där du borstar en sektion, kammar igenom, tar en ny sektion att borsta för att sedan kamma. När du har kommit till ungefär mitt på ryggen byter du sida och gör på samma sätt där. Glöm inte svanstofsen.
Huvud, hals och front
Nu är kroppen klar och det är dags att ta itu med huvud, hals och frontparti. I detta läge brukar man vanligtvis sätta upp hunden. Halsen är lite krånglig att komma åt så det gäller att träna in alla veck och vrår som finns. Huvudet tar man lite som det kommer. Du bör vara noga med att kolla överallt med kammen, så att det inte gömmer sig några små tovor som snabbt växer sig stora.
När du borstar frontpartiet, stå gärna med hunden sittande mellan dina ben, med huvudet framåt. Du kan då hålla upp huvudet med den ena handen och borsta och kamma med den andra. Glöm inte groparna som finns på var sida om bröstbenet.
Färdig!
Att klippa sin hund

Det finns många klippmaskiner på marknaden, tex OSTER, Mooser och Andis. Till dessa maskiner finns en mängd skär. Naturligtvis är det individuellt vilken längd du väljer att ha, men utgångsläget bör vara att du väljer ett skär som ger en pälslängd runt 3-6 mm.
Är det första gången du ska klippa din hund med maskin? Tänk då på att en del hundar upplever maskinens ljud som skrämmande. Ha stort tålamod och använd dig av en pigg och glad röst - ömka inte! Vänj hunden gradvis vid maskinen om den verkar mycket rädd.
Klippningen
Börja med att klippa bakkroppen. Klipp mot hårets växtriktning. Som utgångsläge använder man det sista revbenet. Man klipper inte längre fram på hunden, då blir koftan för kort. Klipp hellre lite bakom revbenet (mot magen) om hunden är ung, annars riskerar du att klippningen ”kryper framåt” i takt med att hunden växer och ryggen blir längre!
Hela bakpartiet klipps och svansens två första tredjedelar. Den yttersta tredjedelen lämnas i full längd. Måtta från svansroten. Glöm inte att klippa mellan tårna och trampdynorna på bakbenen.
Nosen klipps från inre ögonvrån och framåt mot nosen. Klipp därefter från den yttre ögonvrån och rakt ner till struphuvudet. Avsluta med käken och hakan. Klart! Enkelt eller hur?
Snabbtips:
- Håll hunden ren. Bada hunden varannan till var tredje vecka.
- Ett dyrare schampo är oftast att rekommendera, då de i regel inte torkar ut pälsen på samma sätt som de billigare. En torr päls blir spröd och tovar lättare.
- Borsta ofta och lite, hellre än sällan och mycket.
- Klipp klorna samtidigt som du borstar, så glöms de inte bort!
- Kämpa på och du lär dig. Erfarenhet bygger på att vi gör en sak många gånger. Du märker snart vilka ställen på hunden som Du vill slarva igenom, sådana ställen har vi alla.
- Blir det övermäktigt, ta hjälp av någon eller klipp ner hunden och börja om från början, en erfarenhet rikare.
- Börjar hunden bråka och försöker komma undan, vare sig det gäller kloklippning eller pälsvård, kom ihåg att du måste ”vinna” det bråket. DU bestämmer när det är dags att sluta! Hunden kan bråka av många orsaker, det kan göra ont, den kan vara trött eller rädd. Klipp färdigt en klo till eller borsta en liten stund till och så avslutar DU, med ett tydligt ”NU är vi klara”.
Det finns inget vackrare än en ren och tovfri Portis.
PDF - dokument Pälsvård