Pälsvård valp

Redskap:  

Redskap vid pälsvård

  • en stålborste som är medelhård
  • en så kallad Pudelkam (En gles stålkam med ett ordentligt handtag)
  • en fintandad stålkam
  • en karda att använda med sparsamhet. Den är till för de små tovor som kan bildas i pälsen.
  • en rejäl klotång (klipp klorna lite och ofta)
  • ett milt hundschampo.

 

Valpens päls är oftast lätt att vårda. Pälsen börjar sällan tova före det att valpen börjar byta till vuxenpäls vid ca ett års ålder. Det är en jobbig tid och tovorna kan komma slag i slag. Det är under denna tid viktigt att hålla hunden ren, då en ren päls tovar mindre än en smutsig.

Hantering
Det är också viktigt att valpen har blivit van att bli hanterad, för att underlätta denna tid. Borsta och kamma valpen lite då och då (kan knappast bli för mycket). Passa på när valpen är vaken men inte alltför lekfull. När du har börjat så är det DU och inte valpen som bestämmer hur länge ni ska hålla på.
Lär valpen efter en tid att ligga ner på sidan under tiden som du borstar. Börja med magen, benen och fortsätt uppöver. Platser som man ofta glömmer är insidan av frambenen, de två små groparna på förbröstet och halsen som är knepig att komma åt helt, var noggrann. . Glöm inte mellan tårna och trampdynorna. Borsta/kamma helt in på skinnet. Det är inte på ytan tovorna bildas.

Tovor
Så den trista biten, när det bildats tovor vilket det kan vara mycket av under pälsbytet.

Man jobbar mest med den glesa kammen i tovor. Börja med att frilägga tovan så gott det går. Därefter kammar och pillrar du, utifrån och in mot huden. Använd de främsta piggarna i kammen, inte hela kammen och kom ihåg att inte kamma, utan pillra och lirka.
Använd gärna en duschflaska med vatten för pälsen ska hålla sig på plats när du arbetar. Den blir inte så flygig om du duschar regelbundet, dessutom blir håren mer elastiska.

Om det är hårda, större tovor kan du klippa isär tovan. Klipp då i hårets växtriktning, alltså från huden och utåt. Det finns så kallade tovutredare att köpa. Denna har vassa knivar som skär igenom tovan. Med denna lirkar man sig in i tovan och sågar sig igenom. INTE KAMMA! Detta löser upp tovorna så att det går bra mycket lättare att reda ut dem.

Det finns även olika typer av utredningslösningar att tillsätta tovan, vilka medför att håren lättare glider isär. Testa även att gnugga in lite vanlig oliv- eller rapsolja (den ska vara vegetabilisk) i tovan och red sedan ut den. Kan med fördel användas om hunden badas efteråt, då det annars gärna gör att hunden drar till sig smuts och smuts ger tovor.

Bada din valp
En portis gillar oftast att bada - i det fria. Badkaret gillas däremot inte alltid. Det brukar dock inte vara så svårt att vänja dem vid att bli badade och duschade hemma, om du har tålamod och rätta förutsättningarna. 

Se till att du har ett stadigt underlag för hunden att stå på. En vanlig halkmatta till badkaret gör att din hund inte riskerar att halka omkull. Har du inte hunnit skaffa en sådan kan det gå bra med en mindre trasmatta, de brukar ligga still.

Vänj din valp vid att bli badad, även om det inte finns så stort behov i början. Det är mycket lättare att behålla ditt - och därmed valpens lugn - när valpen är liten och lätt att hantera.
Rusta dig i förväg med allt du behöver: godis, schampo, handdukar och en stor portion tålamod. Ha en mjuk stråle på duschen och ställ in värmen redan innan du lyfter i valpen.
När valpen väl står i badet, ge den aldrig chansen att hoppa ur badkaret. Om valpen gnäller när du duschar den - ömka inte. Då bekräftar du bara dess rädsla. Var istället lugn och trygg, prata uppmuntrande om hur duktig den är. Ge ett positivt intryck, det är KUL att bli badad.

Godis kan vara bra, båda att belöna med eller avleda med. Blanda gärna ut schampot med vatten, så är det lättare att fördela i pälsen. Börja schamponera vid halsen och arbeta dig bakåt. Vänd valpen försiktigt runt, locka med godis om det behövs och upprepa proceduren på andra sidan.

Om din hunds päls tovar lätt, kan det vara idé att tänka på hur du masserar in schampot. Gnuggar du i cirklar kan det bilda tovor. Försök istället att följa fallet på pälsen. Detta är naturligtvis individuellt för varje hund, testa dig fram till vad som fungerar bäst på just din hund!

Schamponera huvudet sist och var noga med att undvika ögonen. Börja så med huvudet när du ska skölja bort allt schampo. Skölj noga. Badar du din hund regelbundet behöver du sällan schamponera två gånger.

Torka pälsen
Så, dags att torka din valp. Lär valpen redan från början att skaka sig i badkaret, det sparar dig från mycket torkarbete. Vänta helt enkelt tills valpen skakar sig - förr eller senare kommer den impulsen. Om du då säger ”skaka” och tar varje tillfälle i akt när hunden skakar sig, genom att upprepa ordet skaka, har du snart fått en hund som kan skaka sig på kommando - mycket praktiskt!

Lyft så valpen ur badkaret och torka pälsen, gnugga inte utan krama vattnet ur pälsen. Vid det här laget har du nog upptäckt att ett mycket rastypiskt beteende är på gång, nämligen ett ”portis-spel”. De flesta portisar blir som tokiga när de badat, far runt som yrväder och torkar sig mot möbler, mattor, väggar och allt annat som finns i vägen. Naturligtvis avgör du själv vad som är tillåtet efter bad, tänk dock på att blöta tassar är halkiga.

Föna eller självtorka
Många väljer att direkt blåsa sina hundar torra med hjälp av fön och borste, andra låter hundarna självtorka, helt eller delvis, innan de kammar och fönar. Om du låter valpen självtorka kan den frysa. Lägg i så fall en filt kring valpen, när den lugnat sig. Det finns även fleeceoveraller att köpa, som kan fungera som ”badrock”. 

 

 

Omplacering hane.
Brighthills Space Oddity ”Stich” 7 månader, har flyttat tillbaka till oss då hans ägare tyvärr har blivit sjuk och inte kan ta hand om honom. Stich är en mysig kille, som är otroligt glad, framåt och väldigt kelig.

Han är lätt att ha med överallt, fungerar jättebra med både andra hundar och barn. Stich är en trevlig hund med bra grundförutsättningar för rätt familj/ägare att bygga vidare på oavsett som familjehund eller om man vill träna/arbeta eller ställa ut.
Regnr: SE16414/2023

Kontakta
Yvonne Anerland, Kennel Brighthills
yvonne@brighthills.se
0706273733

image1image0