Några minuter om dan …
Det är viktigt att vårda portispälsen regelbundet men det är också viktigt att veta hur hunden mår för övrigt, därför är det bra att så tidigt som möjligt försöka hitta även små förändringar. Kanske hinner du inte med att kolla allt varje dag, men några saker kan du kontrollera regelbundet. Skulle hunden vara halt vid morgonpromenaden upptäcker du det troligtvis men för övrigt … En snabbkoll av hunden varje dag för att se att allt står rätt till kan bespara många problem för dig och hunden.
Undersöka
När den lilla valpen kommer i huset är det bra att redan från början regelbundet känna över den dels för att den ska bli van vid ”undersökningen”, dels för att du lär känna hundens kropp. En daglig genomgång till en början och därefter så ofta du kan men helst flera gånger i veckan. Låt det bli en bra rutin och kanske en mysig stund.
Gå tillväga på samma sätt vid varje tillfälle efter ett bestämt mönster så att inget missas.
Sätt eller ställ gärna hunden framför dig på ett bord eller så håller ni båda till på golvet, huvudsaken är att det känns bekvämt för dig och hunden.
Börja känna över hunden med fasta händer, börja med huvudet, sedan ned över halsen, bröstet och bakåt över ryggen, nedåt sidorna och över juvervävnaden. Samtidigt märker du om hunden börjar lägga på hullet. Väg hunden ibland.
Försök lägga märke till de signaler hunden ger så att du snabbt identifierar var den ev. kan ha problem. Massera gärna men stretcha inte om du inte har kunskap.
Kontrollera
Fastställ hundens normala temperatur med febertermometer några gånger, det kan vara bra att ha kännedom om den normala tempen på sin friska hund som oftast ligger runt 38.5.
Hundens vilopuls som du kan känna på lårets insida kan också vara bra att lägga på minnet.
Notera gärna löpperioden, bra att ha lite koll på om man t.ex. planerar resa någonstans.
För den allmänna skötseln är det bra att ha:
- En klotång
- En termometer
- Bomullsrondeller
- Tops
- Tandborste
- Tandstenskrapa
- En trubbig sax
- Tassalva
- Fästingplockare
Hundens nos
Nosen ska kännas sval och kanske vara lite fuktig. Men en sval och fuktig nos är inget säkert hälsotecken, har hunden nyss vaknat eller vädret är varmt kan den kännas torr och varm.
Se efter att det inte finns sprickor eller onormalt mycket flöde från nosen.
Ögonen
Ögonen ska vara klara och blanka, pupillen svart, tårögdhet och matta ögon är inte normalt.
Mer eller mindre intorkad vätska från ögonen hittar man som en liten klump i ögonvrån då och då. Den torkas lätt bort med en fuktad bommullsrondell.
Om ögat har skador, sticksår, rivsår eller om den blanka ytan ser ojämn ut ska ögonen alltid undersökas av veterinär.
Öronen
Hängande öron och håriga örongångar som många portisar har kräver noggrann tillsyn helst flera gånger i veckan. Skakar hunden öronen eller river med tassen kan öronen behöva rengöras.
Titta och lukta i hundens öra efter förändrad lukt och utseende. Den kan ha fått öroninflammation, svamp eller skabb och då ska du uppsöka veterinär. 
Bra är att hålla öronen fria från hår. Klipp bort håret med en trubbig sax tills du fritt kan se ned i hörselgången.
Torka bort ev. smuts med lite fuktad bomullsrondell. Vid behov kan du använda något medel för öronrens. Skulle hunden reagera starkt när du hanterar örat kan man misstänka att något inte är som det ska och du kan behöva undersöka öronen hos en veterinär.
Hos en portis som är i full päls kan det också vara bra att klippa bort hår på insidan av öronlappen och/eller klippa en kanal från örat nedåt halsen så att det blir luftigare, det syns inte när öronen hänger ned.
Om hunden accepterar det kan man lufta öronen genom att sätta ihop öronlapparna på huvudet med t.ex. en påsklämma.
Munhåla och tänder
Att inspektera hundens munhåla och tänder redan från att den är liten valp kan bespara både dig och hunden onödiga tandläkarbesök i förlängningen.
Slemhinnorna i munnen ska vara släta och tandköttet rosa där det inte är pigmenterat.
Se över tänderna efter synliga sprickor, skadade tänder och ev. kariesangrepp.
Tänderna bör rengöras regelbundet så att inte beläggning bildas invid tandköttet. Använd en mjuk tandborste. Tandkräm är inte nödvändigt, det är den mekaniska bearbetningen som är effektivast. Viktigast är tändernas utsida, speciellt huggtänderna och de grova tuggtänderna.
En rödbrun beläggning vid tandköttskanten tyder på tandsten och kan avlägsnas med en tandskrapa.
Ge hunden tuggben som kan minska förekomst av plack på tuggytorna. Klipp bort hår runt munnen så håret inte för in bakterier i munnen som kan bidra till tandsten.
Huden och pälsen
Kontrollera läpparna så att de är hela och rena. Se över den tunna huden på buken, ljumskarna och armhålorna så inga skador är synliga. Hundar som badar mycket kan få våtexem; kliande, svullna fläckar som vätskar sig. Titta också särskilt runt öron och hals där gärna småkryp som t.ex. fästingar sätter sig.
Pälsen avspeglar hundens allmäntillstånd. En glanslös päls kan tyda på att något inte är som det ska.
Ben och leder
Placera dig bakom hunden så att den har ryggen mot dig. Sätt en hand på varje framben ovanför hundens armbågar, för händerna nedåt emot tassarna och känn om det skiljer sig något mellan de båda benen. Gör likadant med bakbenen.
Känn sedan igenom benen efter ömmande punkter särskilt över lederna. Sträck och böj lederna på fram och bakben för att kontrollera rörligheten ända nerifrån tålederna. Uppmärksamma om hunden signalerar smärta.
Tassar och klor
Kontrollera trampdynorna efter synliga skador. Syna klorna och huden mellan tårna. Se efter hur det ser ut emellan trampdynorna. Trampdynorna utsätts för skador året om. Rengör tassarna med ljummet vatten och torka torrt. Se till att inga sprickor uppstår vintertid på grund av vägsalt, då kan det behövas tassalva. 
Portisar får mycket päls som petar ut mellan tår och trampdynor. På vintern bildas det lätt isklumpar i håret på tassarna. På sommaren när hunden är mycket i vatten torkar tassarna fortare och risken för att det bildas kliande svamp minskar om håret är borta. Man känner igen svampen på att håret på tassarna blir brunaktigt.
Klorna ska klippas regelbundet, klipper du lite och ofta så är det mindre risk att pulpan skadas. Någon gång händer det att man ändå råkar klippa i pulpan och den börjar blöda. Ha lite blodstillande vadd eller annat blodstillande till hands. Blödningen stoppar strax. Använd en bra klotång och glöm inte klippa sporrarna. Blir sporrarna för långa är det lätt att hunden fastnar i något och sår uppstår.
Könsorgan och analöppning
Inspektera yttre könsorgan. Kontrollera om det är rent eller kletigt, flytningar och sekret kan tyda på livmodderinflammation hos tikar och förhudskatarr hos hanar. Vid flytningar kan hunden behöva tas till veterinär, uppmärksamma allmäntillståndet och kroppstemperaturen.
Kolla analöppningen, den ska vara ren. Vid behov kan du rengöra med ljummet vatten.
Om olyckan är framme, litet husapotek till hunden:

- Kompresser
- Gasbinda, gärna av självhäftande typ
- Häfta
- Bomull
- Blodstillande vadd
- Jodopax ”hud och sår” el. annan sårrengöring
- Pincett