Portisar fajtades på Agility-SM

 

I början av juli arrangerades SM i Agility i Märsta. I år kunde publiken se vår fantastiska ras på SM-arenan, då portisar nått SM-nivå både individuellt och i lag.

För kvalificering till SM i agility individuellt krävs fyra pinnar i agility klass 3 och fyra pinnar i hoppklass 3. SM-pinne delas ut till de 15 % bästa ekipagen. Individuellt finns det fem storleksklasser och portisar ser man främst tävla i large och extra large, där vår ras fajtas mot många snabba border collies. Kristina Ribjer och Nelli hade lyckats kvalificera sig till SM individuellt detta år.  dessutom för andra gången.”Att Kristina tog sig hela vägen är väldigt bra gjort, dessutom var det andra gången de kvalificerade sig till SM,” berättar Marie Brännman. ”Kristina och Nellie tog sig dessutom till final och helt felfria kom de på tolfte plats bland Sveriges XL-ekipage. Hon och Nellie har under detta SM kört fem felfria lopp, vilket är grymt”, säger Marie Brännman.

 

Kristina och Nelli

Portislaget

Portisar var också representerade i lagtävlingen. Ett agilitylag består av 3-4 ekipage, där laget tävlar i någon av storleksklasserna small, medium och large. Årets portislag (som tävlade i large) bestod av Lovisa Rydbom med Pippi, Pia Holm Skoglund med Kajsa, Kristina Ribjer med Nelli och Marie Brännman med Mille.

 

Regnig lagbild 

På en tävling räknas lagets tre bästa resultat. För kvalificering till SM i agility krävs minst sex SM-pinnar varav tre SM-pinnar i agilitylagklass och tre pinnar i hopplagklass.  SM-pinne delas till de 20 % bästa lagen. Kvalåret går från mitten av maj och ett år framåt. ”Vi tog vår sista ut pinne i februari och gissa om glädjen var stor!,” säger Marie.

 

I 2023 års Agility-SM var det 26 lag anmälda i storlek Large. På SM är det först en kvaldag där man behöver godkända förstalopp för att vara med och fajtas på finaldagen. ”I år var det hopplopp dag 1 och det klarade vi fint,” säger Marie. ”Finaldagen fick laget tyvärr tre diskvalificerade resultat och bara en som klarade sig, så då var vi ute ur leken, men vi var så glada ändå. Att vi lyckades ta oss till SM är stort!” Hon fortsätter: ”Vi har varit ett sammansvetsat gäng som haft det väldigt kul på vägen mot SM. Vi vill tacka Lovisa för allt hon gjort för och med laget, samtidigt som vi önskar henne ett stort lycka till nu när hon ska flytta norrut.”

Nu har Portislaget fått en ny sammansättning som jobbar för bra resultat under kommande år.