Tävlingskommitté

Kommitténs syfte är att verka för att så många portisar som möjligt deltar i tävlingar och få fler att aktivera och träna med sin hund.

Gemensam mail: tavlingskommitte@portugisisk-vattenhund.nu 

Frida Weiler Hagelin, sammankallande
tel:073-904 90 60

e-post frida.hagelin@outlook.com 

Lotta Torstensson
e-post lottat@telia.com  
tel:070-645 56 81 

Maria Olovsson
e-post maria-olo@hotmail.com 
tel:070-4326988 

Johanna Ingemarsson, kontaktperson styrelse
j-ohanna@live.se
Erica Robertsson, kontaktperson styrelse
ericarobertsson73@gmail.com 

Kommittén kommer att arbeta med grenar som
ingår i Årets Portis utöver Vatten och Utställning.

Kommittémedlemmarna presenterar sig

Frida

Frida Weiler Hagelin

Jag bor i Uppsala och studerar till veterinär vid SLU. Djur, framför allt hundar har intresserat mig hela livet så drömmen om en egen hund har alltid funnits där. Tyvärr har vi allergi i familjen så hunden lyste med sin frånvaro. Men tillslut hittade vi en ras som fungerade – portugisisk vattenhund.

Jag skaffade min första hund – Mio – när jag slutade gymnasiet. Det är något av det bästa jag har gjort! Som ny inom hundvärlden ville jag testa allt, helst samtidigt! Idag, tre år senare är jag aktiv inom en rad olika sporter (lydnad, rally, agility, freestyle, heelwork to music, vattenarbete, nose work och viltspår). Eftersom jag verkligen brinner för att träna och tävla passar tävlingskommitten mig perfekt! Det ger mig möjlighet att inspirera och motivera andra till att upptäcka rasens enorma potential som arbetande hund! 


 

Lotta TorstenssonLotta Torstensson

Jag heter Lotta Torstensson och bor i Smedjebacken i södra Dalarna. Min familj består av sambo och två portisar Rönningstorps Mio 6 år och Håtvåos Rocky 5 år. Jag har även två barn (som har flyttat hemifrån) och två barnbarn. 

Under min uppväxt hade vi två schäfrar som tävlades i bruks och lydnad så hundtävlingar tog upp mycket tid. Detta ledde till att jag var ganska trött på hundar och svor då på att jag aldrig skulle ha hund. Åren gick och för 12 år sedan skaffade jag min första hund Simba en "Amris". Han skulle vara en familjehund. Men det blev inte som jag tänkt den här gången heller ;) Jag gick några kurser och provade på viltspår och plötsligt tävlade jag i detta. Tyvärr blev han sjuk så vi fick sluta tävla. Då hade mitt hundintresse blivit så stort så jag bestämde mig för att skaffa en till hund. Valet landade då på en Portis, för jag ville ha en lite större hund som gillar att jobba men även kan ta det lugnt när det behövs.

Nu har jag två Portisar som är väldigt olika i både personlighet och temperament, det har gjort att jag provat på ganska mycket olika typer av både tävling och aktivering för att hitta något som passar. Rocky är den lugna, gosiga som gillar att jobba med nosen och gärna självständigt, han gillar spår, nosework mm.  Han tycker inte om när det blir krav och matte blir lite nervös, så han gillar därför inte att tävla. Mio är ett energi knippe som älskar det mesta. Han gillar tävling och skärper gärna till sig och reder ut situationen när matte inte fixar det. Då jag är väldigt nyfiken på det mesta så har vi provat lite av varje. Mio och jag började vår tävlingsbana med Rallylydnad och han kan numer titulera sig rallylydnadsmästare, detta väckte tränings och tävlings lusten ytterligare och vi tävlar nu lydnad, sök och har även testat agility.

Eftersom jag gillar att träna och tävla passar tävlingskommittén mig. Jag hoppas kunna inspirera och motivera andra att jobba och tävla med sin Portis.


 

MariaSoya1

Maria Olovsson
Jag heter Maria Olovsson och bor i Sollentuna (strax norr om Stockholm). Min familj består av sambo och tre hundar. Vi har även tre barn (som har flyttat hemifrån) och tre barnbarn. Hundarna är Soya (portis) 7 år och Myrra (portis) 2½ år och lilla Lisa (mellanpudel) snart 15 år. Soya kommer från Havslängtans kennel och Myrra har jag fött upp själv (Soyatrollets kennel). Det jag gillar hos portisen är deras glada och positiva sätt, dom får en att skratta varje dag. 

Hundarna är mitt stora fritidsintresse. Men eftersom jag jobbar som leg. djursjukskötare träffar jag även mycket djur på jobbet, jag är även utbildad agilityinstruktör. Jag gillar att göra saker tillsammans med mina hundar. Soya och jag har provat på bl.a. lydnad, rallylydnad, agility och vattenarbete. Myrra har mest fått hålla på med agility, men hon har även provat nose work, vattenarbete, trix och rallylydnad. Som ni förstår är jag nyfiken på att prova olika saker och att få lära mig mer om hundar och träning. Det spelar absolut inte någon roll vad man gör med sin hund/portis, det viktiga är att man låter hunden göra någonting. Risken om man inte ger hunden några uppgifter är att den hittar på sina egna (mindre bra?) uppgifter. 

Jag tävlar en del med mina hundar. Dels är det väldigt roligt att åka iväg på tävlingar tillsammans med sina träningskompisar och sedan får man ett "kvitto" på vad hunden kan och vad man behöver hem och träna mer på. Portisen är inte så vanlig som agilityhund och vi som tävlar med portisar har svårt att konkurera med dom snabbaste hundarna (som ofta är border collie). Men vad gör det? Det viktiga är att vi kämpar och gör vårt bästa och har roligt med våra hundar. 

Jag hoppas att vi i Tävlingskommittén kan inspirera andra portisägare att träna och tävla med sina portisar.